За психосоматика говорим в случаите, в които човек се чувства болен, но лекарите не могат да намерят органична причина за болките и страданията му. Немалък процент от всички пациенти, които се консултират личния си лекар, страдат от психосоматични заболявания. Най-голямата грешка при лечението на болестите е, че има лекари за тялото и лекари за душата, при положение, че тялото и душата не могат да бъдат разделени едно от друго.

Други термини, които описват това разстройство, са функционални оплаквания, вегетативна дистония, синдром на раздразненото черво, синдром на хроничната умора, функционална болка в гърба, фибромиалгия /макар че според актуалните изследвания това е спорно/ и др. Обикновено пациентите идват със симптоми, за които лекарят не може да намери никаква физическа причина. Тогава те често получават констатация, че са клинично здрави, което ги кара да се чувстват неразбрани или започват да се съмняват в собствените си възприятия и преживявания. Симптомите обаче действително са налице и често се преживяват като много мъчителни, особено ако често са придружавани от нарастващи ограничения в ежедневието и в професионалния живот, поради което водят до депресивни настроения или тревожни разстройства. В резултат на това хората с психосоматични проблеми се лекуват неправилно години наред, подлагайки се на ненужни, скъпи и стресиращи прегледи и изследвания. Факт е, че чувства като гняв, скръб или омраза натоварват тялото и могат да доведат до психосоматични заболявания, особено ако са носени дълго време. Хроничното напрежение и страхът, хроничният стрес, чувствата на безпомощност и самота водят до отслабване на защитните сили на тялото, тъй като то олицетворява вътрешното състояние на духа. Вследствие на това, могат да бъдат засегнати почти всички важни системи и органи в него. Ние не можем да попречим на тялото ни да реагира с подобни промени, но можем да му помогнем да възвърне баланса си, подобрявайки психическото си и емоционално благополучие.

Важно е да бъде отбелязано, че връзката между тялото и ума е двупосочна, поради което ефективната психотерапия съчетава работа както с ума, така и с тялото. Това е така, тъй като телесното и психичното здраве са неотделими едно от друго. Причината е, че телесните процеси в тялото ни повлияват начина, по който се чувстваме, което рефлектира върху това как и кои емоции конструираме и на процеса ни на мислене, а от друга страна мисленето ни влияе върху физиологията на тялото ни и емоционалното ни състояние.