Различните видове тревожни разстройства предизвикват множество симптоми на физиологично, поведенческо и психологическо ниво. Причините за тях са отделни за всеки човек. Поради това, в хода на психологическото консултиране използваме комплексен подход, който е адаптиран за спецификата на индивидуалния казус.

В настоящата статия ще разгледам единствено случаи, при които симптомите на тревожността могат да бъдат провокирани от различни физически състояния и заболявания в нашия организъм. По този начин, въздействайки върху заболяванията, можем да повлияем и симптомите си на тревожност. Връзката тук е двупосочна – и тревожността може да усложни вече диагностицирано заболяване, но е възможно да бъде и причина за неговото възникване.  Статията отразява моите масови практически наблюдения, но няма претенции за изчерпателност поради факта, че всеки случай е индивидуален.

Важно е да бъде отбелязано, че ако четейки настоящата статия припознаете някои от Вашите симптоми, това не означава, че страдате от посочените заболявания. За един симптом може да съществуват множество възможни причини. Диагнозата се поставя единствено от лекар и поместената информация не замества консултацията с такъв.

И така, най-често срещаните състояния, имащи пряка връзка с тревожността, са следните:

  • Надбъбречна умора или бърнаут – хроничният стрес може да доведе до негативно отражение върху функцията на надбъбречните жлези. Тяхната понижена функция ни прави по-предразположени към стрес. Когато се борим със стрес, надбъбречните жлези многократно повишават своята функция, секретирайки големи количества адреналин, норадреналин и кортизол. Други причини за претоварването на надбъбречните жлези могат да бъдат непълноценен сън, продължително излагане на топлина или студ, излагане на токсини, замърсители или алергии, внезапна тежка травма. Симптомите на надбъбречна умора или бърнаут могат да бъдат ниска толерантност към стрес /дразнят ни неща, които преди не са ни правили впечатление/, вялост и умора, замайване при бързо изправяне, чувствителност към светлината, трудности с концентрацията и паметта, безсъние, хипогликемия, алергии, утежнени симптоми на предменструален синдром, по-чести простудни и респираторни заболявания.
  • Тиреоидни дисбаланси – щитовидната жлеза е разположена над гръдната кост и управлява метаболитните реакции из цялото тяло. Тя секретира два хормона – тироксин и трийодтиронин. Нейната функция може да бъде нарушена по два начина: или да не секретира достатъчно тиреоидни хормони – състояние, известно като хипотиреоидизъм, или да е прекалено активна – тогава говорим за хипертиреоидизъм или тиреотоксикоза. Понижената функция на щитовидната жлеза има връзка с депресията, намалената енергия, напълняване и затлъстяване, умора и вялост, чувство на студ в дланите и стъпалата, менструални проблеми, задър