Долупоместеният текст е предоставен от клиент на кабинет „Баланс“. Кабинетът предлага психологическо консултиране при проблеми, свързани с ендометриозата. 

„Ужасяваме се, когато чуем, че някой е болен от рак, защото знаем какво означава това. Има обаче една имитаторка на рака, разпространена е при жените, и понякога, при първоначалното диагностициране, лекарите я бъркат с онкологично заболяване. Подобно на него, и тя може да обхване всички органи, но най-често е в репродуктивните – яйчниците и тези в съседство. Няма да говорим научно, защото целта е да направим нещо изключително важно, а именно да РАЗБЕРЕМ, защото ето тук идва другата особеност при ендометриозата – неразбирането какво представлява и какъв точно е проблемът на жените, страдащи от нея.

Ако заглавието е привлякло вниманието ви, то вероятно знаете чудесно за какво става дума. Тогава съзнавате какво е да изпитвате множество симптоми и че нещата далеч не се свеждат единствено до киста в яйчника. Но това няма да е лекция за ендометриозата. Няма да се опитваме да я разясняваме медицински – има достатъчно източници на информация за това. Тук ще говорим за нещо друго, не по-малко важно – психическото отражение на това да живееш с хронична нелечима болест, без това да определя изцяло живота ти. Как да съхраните психиката си, въпреки болестта и да се научите да живеете с нея. Да, именно с нея. Не срещу нея!

Защо това е толкова трудно?

Защото наличието на всекидневна болка, която може да не е само в корема, но и по цялото тяло – стави, таз, кръст, глава, крака, рамото (да, правилно сте прочели!) изтощава както физически, така и психически, държи нервната система в постоянна мобилизация, прави ви далеч по-чувствителни от обичайното. От друга страна ограничава дейностите ви през една значителна част от месеца или през цялото време. Създава ви трудности с работоспособността, ежедневните задачи, като по този начин ви кара да се чувствате НЕПЪЛНОЦЕННИ във всички роли, които заемате – на служител, на съпруга, майка (ако сте такава), в сексуалния живот… не само като жена, но и като човек.