Една от десет жени в световен мащаб е засегната от ендометриоза. Различните изследвания, проведени в тази област, потвърждават значителна честота на тревожност, депресия и психопатологични симптоми сред жените с ендометриоза. Те могат да повлияят на тежестта на симптомите и свързаното със здравето качество на живот на засегнатите жени.

Считано от 20-ти януари, 2023г., Виктор Георгиев е един от официалните консултанти, осигуряващи психологическа подкрепа на жени, страдащи от заболяването eндометриоза. Проявява интерес при консултирането на клиенти с тази диагноза, защото счита, че връзката между тялото и ума е двупосочна. Причината е, че телесните процеси в тялото ни повлияват начина, по който се чувстваме, което неминуемо рефлектира върху това как мислим и какви емоции създаваме, а от друга страна мисленето ни влияе върху физиологията на тялото ни, ресурсите за справяне, и емоционално състояние.

Поради това, Виктор Георгиев стартира индивидуално и групово консултиране за клиенти, диагностицирани с ендометриоза, а при необходимост и на техни близки – партньори, родители, роднини и др., тъй като ендометриозата често появлиява и качеството на междуличностните отношения.

Тук можете да открите статия, посветена на примерни теми за групова работа и описание на ползите от същата. Статията е поместена на страницата на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”.

Първата група за психологическа подкрепа за жени с ендометриоза ще се проведе на 04.02.2023г., от 11:00ч., в кабинета на Виктор Георгиев, намиращ се на ул. „Позитано“ №114. Повече информация за събитието е отразена на страницата на същото във Фейсбук.

За улеснение на четящите, копирам и тук информацията за групата. Същата е споделена от Анна Димитрова – управител на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”, на страницата на събитието във Фейсбук.

„От създаването на фондацията многократно и постоянно се убеждаваме, че дори самото събиране в група и запознаването с други жени, които имат подобни проблеми, може да бъде само по себе си терапевтично. Но когато това събиране се води от обучен психолог, който е запознат с проблемите на жените с ендометриоза, напредъкът и ефектът от такива събирания се увеличава многократно.

Каним ви да се включите в първата официална терапевтична група за психологическа подкрепа за жени с ендометриоза, водена от психолога Виктор Георгиев.
Първото събиране е на 4.02.2023, събота от 11:00 часа в кабинета на психолога – “Баланс” на ул. “Позитано” 114, гр. София.

Първата сесия е опознавателна и не се таксува. Цена за следващи посещения: 40 лева на човек за групова работа /при група от максимум 5 души/ на сесия. Това са промоционални цени за жени от фондацията. Споменете фондацията, когато се обадите за записване, за да се възползвате от отстъпката. Сесиите продължават около 60 минути и ще се провеждат всяка събота от 11 часа (подлежи на обсъждане със самата група).
За да се включите в такава група е важно да предвидите по-дългосрочен ангажимент, тъй като темите са обемни и в дискусиите обикновено се пораждат и допълнителни въпроси.
Продължителността като брой посещения се определя от спецификата на темите и дискусиите и потребността на участниците от включване в нея. Средно участието в такава група води до значителни резултати след поне 10 сесии.
На първата безплатна сесия ще щриховаме основни проблеми, практически и теоретични постановки и някои насоки, които да предизвикват „светване на определени психични лампи“ и свързване на точки. Това ще послужи като основа за по-нататъшна работа, където вече конкретно и по същество ще отговаряме на въпроси, понякога ще даваме домашни и ще проследяваме причинно-следствени връзки.

Възможни теми за дискусии:

Връзка между психика и ендометриоза. Влияние на тялото върху психиката и обратно.
„Защо се случва точно пък на мен”? Съпротивата, гневът, отказът от приемането на реалността и психичните последствия от това.
Защо да „обичаме болестта си“ не работи?
Защо да се насилваме „да мислим за нещо друго” не работи?
Тревожните разстройства като следствие от ендометриозата.
Ролята на интерпретацията при възприятието на случващото се.
Връзка между някои характерови особености и ендометриозата.
Целта на консултирането – не да премахне ендометриозата, а да направи живота с нея по-продуктивен. Как се случва това?
На какво може да ни „научи“ ендометриозата?“

Нека всеки, който счете за необходимо, се чувства поканен. Наша лична отговорност е да изживеем живота си по възможно най-добрият начин. А това се случва и с предприемането на съответните действия, част от които е и грижата за нашето емоционално състояние.