С развитието на технологиите, онлайн приложенията за запознанства предоставят възможност да се срещаме с почти всеки по света, възползвайки се от комфорта на собствения си дом. Те се ползват масово и в някои случаи наистина работят. Но въпреки това, там фигурират все повече хора, които не са успели да намерят партньор и дори са силно разочаровани от досегашния си опит.

Чрез използването на специални похвати като определени светлини, силни звуци, цветове и бързи малки графики, дизайнерите на приложения за запознанства работят усилено, за да ни накарат да харесваме престоя си там и да желаем да се връщаме отново.
Според научните изследвания приложенията за запознанства стават пристрастяващи чрез неврохимичните промени, които се случват в телата ни, докато ги използваме. Тяхното ползване довежда до отделянето на ендорфини, което може да намали нивата на тревожност, а това ни кара да се чувстваме добре.

Когато съвпаднем с някого, чувството е сякаш сме спечелили нещо. Това довежда да отделяне на допамин и адреналин в мозъка ни. Чрез тях се чувстваме валидирани, значими и харесвани. И това е направено нарочно, тъй като е добър начин да мотивираш някого да оцени услугата и да поиска да я ползва отново. Това е така, тъй като мозъкът създава верига за обратна връзка. След като свикне с неврологичното освобождаване, той се научава да предвижда и възнаграждава самото излагане на източника на това освобождаване. Това се описва като усещане за награда и търсене на повече от същото, за да се получи прилив на възбуда.

Нашият мозък иска да се чувства добре. И то през цялото време. Затова тази обратна връзка може да доведе до пристрастяване. Той ни ни кара да търсим отново и отново това преживяване на удоволствие. Това, обаче, в един момент води до пренасищане на мозъка на биохимично ниво и следователно до усещането за прегаряне, чувство на самота и изолация.

Другият аспект е свързан именно с пренасищането. От една страна, хората обичат да имат много възможности за избор, защото това увеличава шанса да намерят точно това, което търсят. От друга страна, когато ги имат, те често започват да забавят решенията си и стават все по-недоволни от избора на опции, които са на разположение.

Според изследванията, потребителите стават все по-склонни да отхвърлят опциите за партньор, докато разглеждат все повече и повече снимки, което довежда до по-малка вероятност да намерят такъв, тъй като се разфокусират и загубват в хилядите опции. Критичността им се повишава драстично. Безкрайният набор от опции за партньори в приложенията за запознанства привлича хората, но огромният брой възможности за избор ги прави все по-недоволни и песимистични и следователно е по-малко вероятно да намерят партньор.