Предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с възникването и разпространението на COVID-19, онлайн консултирането доби още по-голяма популярност. Както в много други области на живота, използването на интернет технологии в психотерапията прави услугите по-близки и достъпни, предоставяйки редица предимства, предназначени да улеснят комуникацията. Накратко, те са следните:

● Позната домашна среда
Много хора се чувстват по-предразположени да споделят за сложни, деликатни теми, докато са в удобна домашна среда. В пълна степен това се отнася за състояния, при които в началото излизането от вкъщи е затруднено (например агорафобия, социална фобия, тревожно-фобийно разстройство). Преживяващите тези състояния изпитват силен дискомфорт да се озоват на големия, открит, широк и пълен с хора площад, където се намират повечето кабинети на психолозите. В хода на терапията този страх се преодолява, но в самото начало повечето хора не са готови за него.

● Спестяване на време
Това се отнася както за малките, така и за големите градове. В големите пътуването до друг квартал или локация често изисква престой в задръствания и отнема значителен период от време, което може да бъде далеч по-ползотворно използвано – например за консултация онлайн. В малките градове пък може да няма специалист с необходимия опит или умения и в този случай помощта на онлайн психолог се превръща в отлична алтернатива, тъй като отново не се налага да пътувате.

● Ако сте срамежливи да посетите терапевт и искате анонимност
Това се дължи на културните характеристики – много хора се страхуват, че другите ще разберат, че отиват при психолог. Те не искат да бъдат посрещани от приятели на входа на частен кабинет или клиника, защото се чувстват неудобно.

● Спестяване на разходи – често хората откриват своя терапевт в друг град или далечен квартал, но не могат да си позволят да пътуват редовно, тъй като това им коства значителен финансов и времеви ресурс, който може да бъде спестен при онлайн консултирането. Освен това, много психолози предлагат по-ниска цена, ако консултирането се осъществява онлайн, тъй като това улеснява и тяхната дейност.

● При необходимост от спешен съвет – в хода на консултирането могат да възникнат ситуации, при които е нужно да бъде даден спешен съвет. Такъв е случаят при терапевтичното излагане на определени фобии, при които в началото се ползва помощта на подкрепящ човек или терапевт. Обикновено клиентите се справят много по-бързо, лесно и успешно, тъй като в началото на терапевтичната конфронтация могат да получат подкрепа.

● Всички онези, които не се престрашават да си запазят час, защото изпитват най-различни резерви, проявят повече готовност да опитат чрез видеовръзка. По този начин формират усещането, че имат по-голям контрол над ситуацията и неизвестността.