Предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с възникването и разпространението на COVID-19, онлайн консултирането доби още по-голяма популярност. Както в много други области на живота, използването на интернет технологии в психотерапията прави услугите по-близки и достъпни, предоставяйки редица предимства, предназначени да улеснят комуникацията. Накратко, те са следните:

● Позната домашна среда
Много хора се чувстват по-предразположени да споделят за сложни, деликатни теми, докато са в удобна домашна среда. В пълна степен това се отнася за състояния, при които в началото излизането от вкъщи е затруднено (например агорафобия, социална фобия, тревожно-фобийно разстройство). Преживяващите тези състояния изпитват силен дискомфорт да се озоват на големия, открит, широк и пълен с хора площад, където се намират повечето кабинети на психолозите. В хода на терапията този страх се преодолява, но в самото начало повечето хора не са готови за него.

● Спестяване на време
Това се отнася както за малките, така и за големите градове. В големите пътуването до друг квартал или локация често изисква престой в задръствания и отнема значителен период от време, което може да бъде далеч по-ползотворно използвано – например за консултация онлайн. В малките градове пък може да няма специалист с необходимия опит или умения и в този случай помощта на онлайн психолог се превръща в отлична алтернатива, тъй като отново не се налага да пътувате.

● Ако сте срамежливи да посетите терапевт и искате анонимност
Това се дължи на културните характеристики – много хора се страхуват, че другите ще разберат, че отиват при психолог. Те не искат да бъдат посрещани от приятели на входа на частен кабинет или клиника, защото се чувстват неудобно.

● Спестяване на разходи – често хората откриват своя терапевт в друг град или далечен квартал, но не могат да си позволят да пътуват редовно, тъй като това им коства значителен финансов и времеви ресурс, който може да бъде спестен при онлайн консултирането. Освен това, много психолози предлагат по-ниска цена, ако консултирането се осъществява онлайн, тъй като това улеснява и тяхната дейност.

● При необходимост от спешен съвет – в хода на консултирането могат да възникнат ситуации, при които е нужно да бъде даден спешен съвет. Такъв е случаят при терапевтичното излагане на определени фобии, при които в началото се ползва помощта на подкрепящ човек или терапевт. Обикновено клиентите се справят много по-бързо, лесно и успешно, тъй като в началото на терапевтичната конфронтация могат да получат подкрепа.

● Всички онези, които не се престрашават да си запазят час, защото изпитват най-различни резерви, проявят повече готовност да опитат чрез видеовръзка. По този начин формират усещането, че имат по-голям контрол над ситуацията и неизвестността.

Както всяко нещо, онлайн консултирането също има своите недостатъци:
● Липса на компютърни умения – в такъв случай можете да използвате помощта на подкрепящ човек, на когото имате доверие и би могъл да ви съдейства

● Липса на личен контакт с психолог
Макар да е най-високо ефективна, понякога е необходимо комуникацията да се осъществява чрез личен контакт. Качествената видеовръзка може да замести почти изцяло живата комуникация, с изключение на случаите:

● Проблеми с интернет връзката. Това вероятно е най-голямата пречка, тъй като комуникацията става трудна, поради проблеми с интернет връзката. Това обикновено се решава чрез прехвърляне на консултацията в друг ден или час. Напоследък подобни трудности са доста редки, тъй като качеството на предлаганите интернет услуги в България се повиши значително.

● Лош звук. За качествената психотерапия онлайн качеството на видеокамерата, която е инсталирана на вашия смартфон или компютър, не е толкова важно, колкото качеството на звука. С лоша картина и висококачествен звук можете да работите доста успешно, но лошият звук значително усложнява работата или дори я прави невъзможна. Ето защо, ако искате да получите съвет онлайн, тогава се погрижете за качеството на звука.

● Роднини, които се намесват.
Понякога има моменти, когато хората не търсят психологическа помощ чрез интернет, защото не искат техните близки да знаят, че работят с психолог или психотерапевт. Също така понякога роднините могат да бъдат отрицателно настроени против такава работа. В този случай наистина е по-добре да се обърнете към лична консултация.

В днешния съвременен и динамичен свят онлайн консултирането добива все по-голяма популярност. В случай че съотнасяте към себе си предимствата му и вземете решение да се възползвате от тях, не се колебайте да потърсите именно такъв вид терапевтична подкрепа.