В днешната статия ще разгледам едно състояние, което преживяват много хора, но голяма част от тях не го признават поради срам, невъзможност за разбиране от околните или страх, че ще ги помислят за странни. То се нарича мизофония и означава свръхчувствителност към определени звуци и дразнене от тях.

Какво е мизофонията и какви емоции поражда в нас?

Тя е синдром, който се свързва с твърде висока чувствителност към определени звуци – дъвчене и мляскане, сърбане, хрупане, преглъщане, прочистване на гърлото и храчене, щракане с химикал, почукване, скърцане, подсмърчане, тропане. При преживяващия състоянието тези звуци са непоносими. Реакцията в такива ситуации е свързана със силно желание за прекъсването им или напускане на мястото и средата, от които се чуват. Това е съпроводено и с различни емоции и телесни усещания – на раздразнение и отвращение, гняв, агресия, неудържим порив за физическо или вербално избухване, тревожност или паника, чувство за липса на контрол и безпомощност, стягане или напрежение в гърдите или тялото, ускорен сърдечен пулс, повишено кръвно налягане и дори температура. Стимулите са различни за всеки човек и могат да се променят във времето. Дори когато първоначално негативната реакция е насочена само към един звук, на по-късен етап е възможно човекът да развие непоносимост и към други.

Развитие на мизофонията

Тя обикновено се развива в пубертета, като засяга по-често жените. Първият звук, предизвикващ остра негативна реакция, най-често се издава от родител или член на семейството, като е възможно впоследствие стимулите да стават все повече.

В случай, че човекът преживява тревожно или биполярно разстройство, то вероятността от възникване и развитие на мизофония се увеличава.

Причини 

Макар че все още няма ясно и категорично изследване, което да разкрие конкретната причина за мизофонията, според някои проведени проучвания, тя се дължи на тясна, свръхчувствителна връзка между слуховите полета в мозъчната кора и салиентната мрежа. Слуховите полета са онази част от мозъка, която обработва звуците, а салиентната мрежа решава на кои звуци и друг вид стимули да обърнем внимание и на кои не. Нетипичната връзка между тях води до повишена активност в някои области на мозъка, което от своя страна предизвиква силна емоционална реакция.

Πpeз 2021 г. нoвo пpoyчвaнe ycтaнoви, чe мизoфoниятa, cчитaнa зa paзcтpoйcтвo в oбpaбoтĸaтa нa звyĸoви eмoции, вcъщнocт e peзyлтaт oт cвpъxaĸтивиpaнe нa мoтopнaтa нeвpoннa cиcтeмa, cвъpзaнa c движeниятa, ĸoитo зaдeйcтвaт нeпpиятнитe звyци и oбpaзи.

В научните среди се подкрепя виждането, че състоянието корелира пряко с психологичната проблематика от спектъра на обсесивно компулсивното разстройство, както и че вероятно споделя подобен неврален механизъм на проявата си.

Последствия 

Най-честото последствие е избягването на определени ситуации или хора, което влошава социалното функциониране. Освен това, самото дразнене повишава отделянето на стресови хормони от тялото поради неговата свръхактивация. Възможно е системното и силно дразнене от звуците да доведе до развитие на панически атаки, депресивни състояния, различни форми на психосоматика или физически симптоми на тревожност, както и до задълбочаване на вече съществуващо разстройство.

Лечение

Лошата новина е, че състоянието наистина е неприятно и ограничаващо. Добрата обаче е, че овладяването му е напълно възможно чрез съвременните техники на психологическото консултиране. Преживяващите мизофония не са луди, нито странни, а просто хора с по-различна мозъчна дейност и физиологична реакция в определени условия. Тя е състояние, което, веднъж признато, може да се контролира.

Тук е моментът да вмъкна, че много хора просто си налагат и търпят дразнещия стимул, но това в повечето случаи не разрешава, а задълбочава проблема. Имах практически случай, при който близките на клиента ми му бяха вменявали страх и вина, че един ден, когато започне работа, никой няма да се съобразява с непоносимостта му към звуци и тогава, ще бъде принуден да ги търпи. Това беше насадило в него хроничен страх. Оказа се, че когато наистина започна работа, ситуацията въобще не беше така катастрофична и той бързо успя да намери решение. А такова винаги има. Можете да работите. Можете да имате качествени социални взаимоотношения. Можете да се справите и със състоянието. Можете да изберете и друга работа, контакти и лична ситуация, без това да се превръща в обслужване и подхранване на състоянието. Нямате вина, че преживявате мизофония. Имате възможността да се справите с нея.

За успешното и трайно разрешаване на такива случаи, в практиката си използвам комплексен подход, съобразен със спецификите на конкретния случай и включващ няколко нива на действие:

  1. В първата стъпка използваме съвременни и високоефективни методи и техники за релаксация, намаляване на общия стрес и впоследствие постепенно обезчувствяване към самите звуци. Важно е да бъде отбелязано, че тук не става въпрос за търпене насила, а за контролирано и умерено дозирано провокиране, правено при определени условия, с конкретна цел и вече променено отношение. В противен случай няма как да бъде постигнат ефект.
  2. След това преминаваме към причините, стоящи зад дразненето. То често се явява защитно и обикновено „под него“ стоят различни психологически динамики, които ни правят още по-чувствителни към дадения шум. Те са индивидуални за всеки човек, тъй като механизмът на мизофонията е сформиран от психологични реакции и съответно от такива може да бъде повлиян, минимизиран и до голяма степен анулиран. Пример – в определени ситуации можем да открием, че не само шумовете ни дразнят, а отношенията с този човек са в основата на неприятното усещане и го подсилват многократно.
  3. Вече ясно видели и осъзнали всички страхове, компенсации, защити, дефицити и динамики зад външното защитно дразнене, както и последствията от тях, заедно с клиента ги трансформираме, променяйки интерпретацията им. Тогава вече защитното дразнене отпада или силно намалява, тъй като няма от какво да ни „защитава“. В този момент осъзнаваме, че не просто сме разрешили проблема си с мизофонията, но сме се дарили с осъзнаване и себеразбиране. Научили сме се да разпознаваме негативните мисли и реакции, свързани с дразнещия звук, което неминуемо е довело и до положителна промяна в поведението и фокуса ни, дължащи се на вложеното ни постоянство, последователност, упоритост и редовност в усилията. Защото само при такава комплексна работа може да бъде осигурен дълготраен и стабилен резултат. Тогава развиваме една базова вътрешна сигурност при каквато и да е външна несигурност. Защото бягството не решава нищо, а това от което бягаме, упорито ни гони, преди всичко в собствените ни вътрешнопсихични процеси. А ти? Още колко дълго ще бягаш от своята мизофония? Може би е време да потърсиш добър психолог, който да практикува както онлайн, така и присъствено, и да работиш активно върху преодоляването на своите ограничения – тези, които те лишават от толкова ценни мигове…